از بین بردن جوش و جای جوش همیشه یکی از مشکلات پوستی است که می تواند قبل از رفتن به عروسی یا یک قرار مهم تمام تمرکز شما را به خود جلب کند. زیبایی پوست به خصوص صورت می تواند تاثیر به سزایی در اعتماد به نفس شما بگذارد. یکی از روش های مقرون به صرفه و مفید برای از بین بردن جای جوش، فیشیال پوست صورت است که می توانید در روتین پوستی خود از آن استفاده کنید. ما در این مقاله به سوالات شما درباره ی جوش صورت، علت به وجود آمدن و روش های از بین بردن آن پاسخ خواهیم داد. با دانوب اسپا همراه باشید.
چرا جوش می زنیم؟
منافذ پوست انسان از طریق فولیکول به غدد چربی زیر پوست متصل است. این غدد، مایع چرب و روغنی به نام سبوم را تولید کرده تا سلول های مرده پوست از طریق فولیکول ها به سطح پوست برسد. زمانی که فولیکول ها مسدود می شوند مایع روغنی نمی تواند به سطح پوست برسد و در زیر پوست شروع به رشد می کند و باعث ایجاد جوش یا آکنه روی پوست می شود. همچنین برخی از باکتری ها روی سطح پوست زندگی می کنند که کمک زیادی به رشد جوش ها روی پوست می کنند و این باکتری ها در شدت و فراوانی جوش ها موثرند. عوامل هورمونی یکی دیگر از عوامل مهم در به وجود آمدن جوش و آکنه روی پوست است. افزایش سطح آندروژن در بدن می تواند باعث ایجاد جوش روی پوست شود.
انواع جوش ها کدامند؟
- کومدون:ضایعه پایه ای ایجاد کننده آکنه بوده، که با بسته شدن فولیکول مو در اثر تجمع چربی و سلول های مرده ، ایجاد می گردد. کومدون می تواند به برآمدگی هایی به نام جوش های سر سفید و سرسیاه تبدیل شود.
- جوش سر سفید:به کومدون هایی که در سطح پوست بسته می مانند ، جوش های سر سفید گفته می شود. این اتفاق وقتی می افتد که چربی و سلول های پوستی مانع از باز شدن فولیکول مو شوند.
- جوش سر سیاه: جوش های سرسیاه، کومدون هایی هستند که در سطح پوست باز می شوند. این ضایعات پر از چربی اضافی و سلول های مرده پوست هستند. رنگ سیاه کومدون به دلیل آلودگی نیست بلکه رنگ سیاه آن به علت بازتاب نامنظم نور ناشی از فولیکول های موی مسدود شده است.
- پوسچول: پوسچول ها نوع دیگری از برآمدگی های ملتهب هستند. این ضایعات شامل مرکز برجسته ی سفیدرنگ به همراه حلقه ای قرمز رنگ به دور آن است. برجستگی معمولاً حاوی چرک سفید یا زرد می باشد و باید از کندن یا فشار دادن پوسچول ها خودداری شود. کندن این ضایعات می تواند باعث ایجاد اسکار یا لکه های تیره روی پوست شود.
- پاپول:پاپول ها کومدون هایی هستند که ملتهب شده و برجستگیهای کوچک قرمز یا صورتی روی پوست ایجاد میکنند. این نوع جوش که سفتدانه هم نامیده میشود، ممکن است به لمس حساس باشد. بنابراین فشار دادن آنها میتواند التهاب را بدتر کند و پاپول را پخش کند.
انواع جای جوش (Acne scars) را بهتر بشناسیم.
برای انتخاب روش بهبود جای جوش با لیزر و یا روش های طبیعی بهتر است که قبل از هر چیز نوع جای جوش تشخیص داده شود چرا که تنها در این صورت میتوان انتظار مؤثر بودن شیوه بهبود را داشت. به طور کلی جای جوش را بر اساس ظاهری که روی پوست صورت ایجاد می کند به دسته های زیر تقسیم می شود:
- لک های تیره: این لکهها بهصورت مسطح روی پوست دیده میشوند و معمولا بهرنگ قهوهای هستند. دلیل اصلی ایجاد این لکهها، تولید بیشازحد ملانین توسط سلولهایی است که بافت آسیبدیده را ترمیم کردهاند.
- لک های قرمز: لکههای قرمز، جای جوشهایی هستند که بهتازگی بهبود یافتند. این لکهها نیز مانند لکههای تیره روی پوست مسطح هستند و معمولا ۶ ماه زمان میبرد تا کامل از بین بروند.
- اسکار آکنه: بدترین نوع جای جوش روی پوست، اسکارهای آکنه است. این زخمها بهدلیل آسیب زیاد و التهاب شدید بافت زیرین پوست به وجود میآیند. اسکارها به ۲ صورت فرورفتگی یا برآمدگی روی پوست ایجاد میشوند. با کرم لایهبردار یا راهکارهای خانگی بهبود نمییابند و باید با لیزر و روشهای دیگر بهبود پیدا کنند.
- اسکار قرمز: اسکارهای قرمز نسبت به اسکارهای آکنه، شدت کمتری دارند و راحتتر بهبود مییابند. این زخمها بهصورت فرورفتگیهایی با عمق کم روی پوست دیده میشوند. اغلب روی گونهها و پیشانی ایجاد میشوند و بعد از ۶ ماه بهبود مییابند.
جای جوش با چه چیزی از بین میرود؟
برای از بین بردن سریع جای جوش میتوان از روش های طبیعی و خانگی و همچنین روش های پزشکی استفاده کرد. با وجود اینکه قابلیت اطمینان روش های پزشکی بیشتر است، اما هنوز بسیاری از روش های خانگی به شرط آنکه به درستی و با در نظر گرفتن نوع پوست و تست حساسیت انجام شوند، مؤثر خواهند بود. به طور کلی برای از بین بردن جای جوش میتوان از یکی از روش های زیر استفاده کرد، که در ادامه به معرفی برخی از آن ها خواهیم پرداخت:
روش بهبود جای جوش خانگی و طبیعی (Acne scars):
- روغن سیاه دانه: این روغن دارای خواص ضدباکتری و ضد التهاب است که برای جای جوش و جای زخم بسیار موثر است.
- عسل: با توجه به تحقیقات انجام شده، عسل دارای خاصیت ضد باکتریایی است که در بهبود جای جوش موثر است.
- آلوئه ورا: از آلوئه ورا میتوان برای ترمیم و کاهش التهاب پوست استفاده کرد.
- آب لیموی تازه: با استفاده از آب لیمو میتوان رنگدانه هایی که در اثر لکه های جوش ایجاد شده اند را از بین برد و پوستی صاف و شفاف داشت.
- روغن هسته انار: از آنجایی که روغن هسته انار سرشار از آنتیاکسیدان و مقدار زیادی ویتامین C است، به عنوان یک ضد التهاب عمل میکند. این روغن التهاب سلولهای پوستی را کاهش داده و با رادیکالهای آزاد مبارزه میکند. نتیجه استفاده منظم از این روغن پوستی بدون جای جوش، شفاف و روشنتر است.
- روغن درخت چای: این روغن از درختی با همین نام که بومی استرالیا است، استخراج میشود. ویژگی منحصر به فرد این روغن خواص ضد باکتری و ضدعفونیکننده آن است. این قابلیت باعث میشود که روغن درخت چای در بهبود عفونتهای باکتریایی که عامل جوش پوستی است کاربرد داشته باشد. درضمن استفاده منظم از روغن درخت چای، اثرات جای جوش را در کوتاهترین زمان ممکن برطرف کرده و پوست را شفاف میکند. این روغن یک پاککننده طبیعی است که هیچ اثری از جوش و عارضه بر روی پوست باقی نمیگذارد.
- تغذیه سالم: داشتن تغذیه سالم بر روی سلامتی پوست شما بسیار تاثیر می گذارد. مصرف مواد غذایی سالم مشکلات پوستی شما از جمله آکنه و جای جوش را بهبود دهند. برای اطلاعات بیشتر، مقاله “مواد غذایی مناسب برای پوست” را بخوانید و با رعایت نکات آن، از پوست صاف و شاداب خود لذت ببرید.
روش های موثر برای از بین بردن جای جوش(Acne scars)
آلفا هیدروکسی اسید
یکی از ترکیبات مهم برای از بین بردن آکنه و جای جوش، آلفا هیدروکسی اسید ها هستند. با استفاده از کرم های دارای آلفا هیدروکسی اسید، پوست مرده از بین می رود و از مسدود شدن منافذ پوست جلوگیری می شود. این اسید در لایه برداری نیز به کار می رود.
اسید سالیسیلیک
این ماده یک ترکیب طبیعی است که اغلب بهعنوان یک ماده مهم در محصولات ضد جوش استفاده میشود. اسید سالیسیلیک به پاکسازی عمقی سلولهای پوستی و سایر بقایای پوستی که منجر به ایجاد آکنه در منافذ پوست میشوند کمک میکند. همچنین قرمزی جای جوش صورت را از بین می برد که این امر باعث میشود تعداد جای جوش به حداقل برسد. این اسید برای انواع اسکار مفید است. همچنین میتواند تا زمان بهبود به عنوان یک محصول مراقبتی روزانه استفاده شود.
اسید لاکتیک
اسید لاکتیک، یکی دیگر از اسیدهایی است که برای از بین بردن جای جوش موثر است. استفاده مرتب و به اندازه این اسید میتواند لک های ایجاد شده در اثر جوش را از بین ببرد و باعث شفاف تر شدن پوست شود.
رتینوئیدها
استفاده از کرم و صابون های دارای رتینوئید در از بین بردن جای جوش بسیار موثر است.
روش های سریع پزشکی برای از بین بردن جای جوش چیست؟
لایه بردارها
کرم های لایه بردار به میزان زیادی در از بین بردن جای جوش تاثیرگذارند. همچنین میتوان از ماسک و صابون های لایه بردار استفاده کرد. لازم به ذکر است که این روش صد در صد جای جوش را از بین نمی برد ولی روی ترمیم تاثیرگذار است.
لیزر
برای اکثر افراد دارای آکنه این سوال پیش می آید که جای جوش با لیزر میره؟ جواب این سوال، بله است. یکی از روش های کاربردی برای بهبود جای جوش و آکنه، لیزر است. این روش در از بین بردن لک های خفیف و جای جوش های کوچک مفید است و باعث صاف شدن پوست خواهد شد. در این روش از لیزر برای تحریک پوست و رشد بیشتر کلاژن استفاده از می شود که تولید هرچه بیشتر کلاژن باعث می شود تا روند ترمیم پوست نیز بهبود پیدا کند و در نتیجه جای جوش های شما به تدریج از بین برود. می توان گفت لیزر، بهترین روش از بین بردن جوش صورت است.
میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ یک روش کاملا جدید برای از بین بردن جای جوش است که در آن از یک غلطک با سوزن های بسیار کوچک استفاده می شود تا روند کلاژن سازی در پوست بهبود پیدا کند. کلاژن با صاف کردن پوست به رفع جای جوش کمک میکند.
فیشیال صورت
این روش در از بین بردن جای جوش و لک های صورت بسیار مفید است. ماسک ها، کرم ها، ابزار های فیشیال و ماساژ صورت همگی به از بین رفتن جای جوش ها کمک می کنند.
چه چیزی باعث بدتر شدن جای جوش می شود؟
علاوه بر دستکاری کردن، موارد دیگری نیز باعث بدتر شدن جای جوش می شود. مانند:
- استفاده از ویتامین E: ویتامین E مانند کلاژن برای بهبود مشکلات پوستی بسیار مؤثر است اما در صورتی که به شکل نادرست و بیش از اندازه استفاده شود ممکن است باعث ایجاد حساسیت های پوستی و در برخی موارد اگزما شود.
- قرار گرفتن در معرض آفتاب: بسیاری از افراد تصور می کنند که اشعه خورشید در از بین بردن جای جوش و لکه های ایجاد شده مؤثر است، در حالی که اشعه ماوراء بنفش خورشید باعث از بین رفتن رنگدانه های پوست و تشدید لکه های پوستی می شود.
جوش زدن تا کی ادامه دارد؟
اگر چه علت اصلی آکنه در بزرگسالی به طور کامل مورد بررسی قرار نگرفته است اما محققان بر این باورند که بسیاری از عوامل و فرایندهای بیولوژیکی مشابه و مرتبط با آکنه دوران نوجوانی ممکن است نقش مهمی در آکنه بزرگسالان داشته باشند.
اختلالات غدد درون ریز (اختلالات هورمونی)، استعداد ژنتیکی، مقاومت پروپیونی باکتریوم اکنه نسبت به آنتی بیوتیکها، لوازم آرایش، سیگار کشیدن و فشار عصبی به عنوان مهم ترین عوامل جوش زدن در بزرگسالی در نظر گرفته میشوند.
علت جوش زدن در بارداری چیست؟
علت اصلی ایجاد جوش و آکنه بر روی پوست در دوران بارداری تغییرات هورمونی است. با این وجود عوامل متعددی وجود دارند که میتواند باعث ایجاد جوش و آکنه در این دوران شود. تولید بیش از حد سبوم، رژیم غذایی، استرس و تغییر عملکرد سیستم ایمنی از عوامل جوش زدن در بارداری هستند.
جوش زدن با ضد آفتاب یکی از مشکلات رایجی است که افراد به آن دچار می شوند. برای رفع این مشکل، بهتر است در هنگام خرید ضد آفتاب به نوع پوست خود و ترکیبات ضدآفتاب دقت کنید.
جوش برای کبد چرب
جوش صورت یکی از علائم رایج کبد چرب است. از آنجا که کبد نقش مهمی را در دفع سموم بدن بازی میکند، عملکرد نامناسب آن میتواند باعث بروز مشکلات پوستی شود. دریافت رژیم غذایی مناسب، ورزش کردن، مصرف آنتی اکسیدان و فیبر میتواند در برطرف کردن این مشکلات و داشتن کبدی سالم اثرگذار باشد.
کلام آخر
اگر به دنبال مجهزترین مرکز فیشیال کرج هستید که فیشال صورت تحت نظر متخصصان انجام شود، می توانید از خدمات فیشیال مرکز دانوب اسپا استفاده کنید. برای گرفتن مشاوره رایگان، اطلاع از قیمت ها و رزرو نوبت می توانید از طریق شماره های موجود در وب سایت دانوب اسپا، با کارشناسان ما در تماس باشید.